Siirry suoraan sisältöön

Made in Metsä

Opi biotalouden huikeimmista tuotteista Made in Metsä ja jaa oppimasi sosiaaliseen mediaan!

Made in Metsä -oppimistehtävä sopii kestävän kehityksen ja biotalouden teemojen oppimiseen kaikille yli 13-vuotiaille. Tehtävässä tutustutaan biotalouden keskeisimpiin käsitteisiin ja valitaan yksi biotalouden tuote, joka kuvataan. Tuotteen kuvaan lisätään Picco -palvelussa  digileimoja sen parhaista ominaisuuksista, jotka edistävät kestävää kehitystä. Tehtävän tavoitteena on oppia biotalouteen perustuvasta kestävästä elämäntavasta ja biotalouden keskeisimmistä käsitteistä sekä puun monipuolisista mahdollisuuksista biotalouden uusiutuvana raaka-aineena. Tehtävä sopii ilmiöoppimiseen ja erilaisiin oppimisympäristöihin.

 • Tee Bioaika-vierailun ohessa, Tiedekeskus Pilkkeessä, koulussa, harrastuksessa tai vapaa-ajalla.
 • Anna oppilaalle kotitehtäväksi omatoimisen Bioaika-vierailun ohella. Myös tuotteen etsiminen voi olla kotitehtävä.
 • Toteuta oppitunti tai toimintarasti ryhmällesi missä vaan. Tarvitset vain valikoiman biotaloustuotteita ja kännykän/tabletin/tietokoneen, jossa on internetyhteys. Tuotteita löytyy esimerkiksi metsäteollisuuden tuotesalkusta.

Valmistelut

Tulostettavat ohjeet löytyvät sivun alaosasta. Varaa jokaiselle käyttäjälle/ryhmälle tietokone tai mobiililaite, jossa on nettiyhteys. Tarvitset myös valikoiman biotalouden tuotteita. Tuotteita voi etsiä Bioaika-rekasta, Bioaika-torilta, Metsämessuilta, Metsäteollisuuden tuotesalkusta tai vaikka lähikaupasta.

 • Yläkouluikäisille: Valitkaa tarkasteltavaksi puusta tehtyjä tavaroita. Koettakaa löytää sellaisia, jotka on tuotettu omalla paikkakunnalla tai lähialueella!
 • Lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville: Valitkaa tarkasteltavaksi metsästä peräisin olevia tuotteita tai palveluita. Voitte valita myös oman opiskelualan tuotteita tai vaikka itse tehtyjä projektien tuotoksia.
 • Toimintarasti metsätapahtumassa/leirillä: Suunnitelkaa valmiiksi tapahtuman aiheeseen sopiva valikoima biotalouden tuotteita. Esim. riistaruokia ja luonnonmarjoja/ -yrttejä eräleirille tai valikoima paikkakunnan puupohjaisia tuotteita metsäpäivien rastille.

Tehtävä lyhyesti

 1. Tutustu käsitteisiin - Mitä on biotalous?

 2. Valitse tuote.

 3. Ota selvää tuotteesta.

 4. Avaa Made in Metsä: bioaika.picco.fi

  - Kuvaa valitsemasi tuote tai lataa kuva tiedostoistasi

  - Valitse mieleinen kehys ja skaalaa kuva sopivaksi --> ok!

  - Lisää kuvaan leimat, jotka kuvastavat tuotteen parhaita ominaisuuksia. --> ok!

  - Jaa kuva sosiaaliseen mediaan tai tallenna se ja perustele:
  Miten tämä biotalouden tuote edistää kestävää kehitystä?

 5. Esittele kuva toisille

  Voitte järjestää tuotteista näyttelyn ja äänestää, mikä tuotteista edistää kestävää elämäntapaa parhaiten. Voitte tallentaa kuvat myös Openmetsän metsäwikiin: openmetsa.fi/wiki/index.php/Made_in_Metsä

Ladattavat materiaalit

Mitä on biotalous?

Ohje oppijalle


Vad är bioekonomi?

Instruktioner till eleven


What is bioeconomy?

Instructions for learner

 

Tietoa biotalouden tuotteista

Löydät tietoa esimerkiksi näistä lähteistä: