Siirry suoraan sisältöön

AAPA @ Pilke Cafe 20.9. - 9.10.2016

20.09.2016

AAPA on kokeellinen vaateinstallaatio, jossa tavoitteeena on luoda vaatteella elämyksiä metsässsä olemisesta, tuntemisesta ja kokemisesta. Vierailija pääsee kokemaan uudenlaisen vaatteen luoman tilan, jossa korostuu ihmisen aistien vaikutus. AAPASSA voi hiljentyä ja pysähtyä tai iloita ja ihmetellä - jokainen kokee sen tavallaan. Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija Elina Aholan kokeileva kurssityö AAPA on esillä Pilke Cafessa 20.9.-9.10.2016. Tervetuloa kokeilemaan!

AAPA mainos

AAPA on kokeellinen vaateinstallaatio metsäkokemuksen tilan luomiseksi vaatteessa. Vaateinstallaatiossa korostuvat ihmisen aistien merkitys elämyksien luomisessa sekä kokemisessa yleensäkin. Tavoitteena oli lisäksi luoda hiljentymisen ja pysähtymisen vaatetila metsäkokemuksen rauhan kokemisen inspiroimana. AAPAN tunnelma syntyy metsämaisemista, luonnon ja ihmisen yhteyden kokemisesta. Metsä on lempeä rauhan paikka, mutta myös värikäs ilon ja lapsenmielen sekä kokeilunhalun paikka. Metsä rönsyilee ja elää villisti.

Metsän vaikutukset ihmisen mieleen ja rauhoittumiseen perustuvat luonnon vaikutukseen sekä ihmisen ja luonnon väliseen vuorovaikutukseen. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan - ihminen on lopulta kahden omien ajatustensa kanssa, sillä luonto antaa olla.

Installaation tastaa

 AAPA nimenä viittaa pohjoiseen suotyyppiin, joka on avoin ja notkolla keskeltä. Aapa voi myös olla aava, avoin alue, lapin aukea tai maa ja maisema yleensä. AAPA on kuin ihmisen mieli, laakea ja loppumaton, upottava.

AAPA koostuu neljästä osasta: Höllästä, Höngästä, Hetteistä ja Hiljasta. Jokainen osa kuvaa metsää ja metsän mielentilaa sekä niiden vaikutuksia ihmiskehoon omasta näkökulmastaan. Yhdessä ne muodostavat metsän tunnon ja metsäkokemuksen vaatteella - rauhallisen, mutta villin iloisen.
Höllä on metsän rentous. Se ei purista eikä kiristä, se vain on.
Hönkä on metsän rauhallinen, luonnollinen hengitys. Se on raikas, ympäröi joka puolelta ja antaa tilaa ilmalle ja ajatuksille.
Hettein on rennot hartiat, keveä mieli, joihin voi heittäytyä.
Hilja on metsän rauha ja hiljaisuus. Sinne voi piiloutua.

 AAPASSA tärkeänä tavoitteena on esteettömyyden vaatimus - vaatteen pitäisi sopia mahdollisimman monelle tiedekeskuksen vierailijalle. Lisäksi tavoitteeksi tuli metsäkokemuksen tuominen niillekin, jotka eivät itse metsään pääse sitä kokemaan.