Siirry suoraan sisältöön

FINN_topo–näyttely esittelee puun käytön mahdollisuuksia rakentamisessa

08.02.2016

Uuteen 3D-mallinnusteknologiaan perustuva arkkitehtuurinäyttely FINN_topo on esillä Pilke Cafessa 9.-28.2.2016. Näyttelyssä on puurakenteisiin ja tulevaisuuden komposiitteihin liittyviä arkkitehtuuriesimerkkejä. Näyttely antaa uusia näkemyksiä puun käyttöön materiaalina ja vinkkejä jatkojalostamiseen. FINN_topo-näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Pilke-talon aukioloaikojen mukaisesti.

FINN_topo-näyttelyyn on kerätty visiointia rakentamisessa 2000-luvun alusta nykypäivään asti. Näyttely esittelee kokeellista suunnittelua, jolle on ominaista vapaamuotoinen geometria, tietokoneavusteisuus, paikallisuus ja maaston muotojen huomioonottaminen. Useat visioinnit ovat tuottaneet jo rakennettuja toteutuksia, erityisesti Aasiassa. Mukana näyttelyssä on sekä kansainvälistä että kotimaista alan ammattilaisten ja opiskelijoiden osaamista.

Puinen 3D-teos rakennettu Woodpoliksen pihalle

– Uusimman teknologian käyttö rakentamisessa on parhaimmillaan kokonaisvaltaista, suunnittelusta työmaalle asti, toteaa näyttelyn kuratoinut arkkitehti Tapani Launis. – Nykyisillä mallinnus- ja työstömenetelmillä voidaan luoda muotoja ja rakenteita, jotka eivät ole perinteisillä keinoin olleet mahdollisia aikaisemmin. Myös funktionaaliset, tuotantotaloudelliset ja ennen kaikkea ekologiset periaatteet voidaan ottaa hyvin huomioon sekä muodonannossa että rakenteissa.

– Erityisesti paikallisten materiaalien käyttö olisi tärkeää jo taloudellistenkin näkökohtien valossa, Launis toteaa. Puu on kotimainen luonnonvaramme ja sen hyödyntäminen kestävän kehityksen periaatteilla on kaikin puolin tavoiteltavaa. Periaatteessa suurin osa näyttelyssä esitetyistä rakenteista voidaan tehdä puumateriaalista, käyttäen hyväksi monipuolisia mahdollisuuksia pitkistä puuosista kuitutasolle asti. Puuta voidaan käyttää myös hybridi- ja komposiittiyhdistelmissä.

Puurakentaminen on Tiedekeskus Pilkkeessä paljon esillä oleva aihe. Se on kestävä tapa käyttää metsiä ja tuottaa rakennettua ympäristöämme. Puurakenteissa puun kasvaessaan sitoma hiili on pitkään varastoituna. Pilke-talo on esimerkki puun käytöstä julkisessa rakentamisessa. Pilkkeen Metsäpeliluola on hyvä esimerkki tietokoneavusteisen suunnittelun käytöstä puurakenteiden suunnittelussa.

FINN_topo-näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 9.2.2016 klo 15 alkaen. Lämpimästi tervetuloa!


Lisätietoja:

Darja Heikkilä, tiedekeskusoperaattori, Metsähallitus, Tiedekeskus Pilke, darja.heikkila@metsa.fi, p. 040 196 3815