Siirry suoraan sisältöön

Kansainvälistä metsien päivää vietetään 21.3.

21.03.2015

Metsät ovat ihmisille merkittävässä roolissa monessa mielessä. Metsät toimivat maailman keuhkoina. Kasvavat metsät sitovat hiiltä ilmakehästä ja tuottavat happea, tarjoavat merkittäviä terveyshyötyjä ja uusiutuvia raaka-aineita ihmisten käytettäväksi. Metsät ovat myös lajistoltaan monimuotoisia. Maailman metsien merkityksen kunniaksi YK on julistanut maaliskuun 21. päivän kansainväliseksi metsien päiväksi.

Maailman metsien päivä julistettiin vuonna 2013 muistuttamaan ihmisiä metsien merkityksestä. Suomessa metsät ovat osa jokapäiväistä elämää. Metsistä haetaan virkistystä, aktiviteetteja, marjoja, sieniä ja monenlaisia muita elämyksiä, metsäsektorilla työskentelee noin 40 000 työntekijää, Suomen viennistä viidennes on metsäteollisuuden tuotteita ja lähes 700 000 suomalaista omistaa metsää. Kaiken tämän lisäksi jokainen suomalainen käyttää puupohjaisia tuotteita jokapäiväisessä elämässä monin tavoin. Puusta tehtyjä huonekaluja löytyy jokaisesta kodista ja toimistosta. Paperia käytetään eri käyttötarkoituksiin ja puusta tehdyt pakkausmateriaalit, kuten maitopurkit, ovat osa jokapäiväistä elämäämme.

International Day of Forests mainos

Luontoarvot merkittävässä roolissa

Metsien lajikirjo on valtava ja jokainen lajeista on tärkeä. Tämän vuoksi Suomessa on tehty mittavia panostuksia monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Suomessa on muun muassa suojeltu metsäpinta-alasta noin 12 %. Euroopan tiukasti suojellusta pinta-alasta puolet on Suomessa. Tämän lisäksi talouskäytössä olevissa metsissä monimuotoisuus otetaan monella tavalla huomioon ja valtion monikäyttömetsissä uhanalaisten lajien taantuminen onkin saatu jo pysähtymään. Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä totesikin Lapin Metsätalouspäivillä helmikuun alussa, että ”määrällinen suojelu on riittävällä tasolla ja nyt on keskityttävä laatuun.”

Monet elinkeinot samoissa metsissä

Metsätalouden käyttämillä alueilla toimii myös useita muita elinkeinoja, jotka huomioidaan metsien käsittelyn suunnittelussa. Metsillä on suuri merkitys muun muassa porotaloudelle, matkailulle ja luontaistalouden toimijoille. Myös eri harrastuksilla on omat tarpeensa. Näiden toimintaympäristöjen säästymisessä on merkittävässä roolissa valtion metsät. Myös suojelualueet ja kansallispuistot palvelevat muun muassa matkailua, virkistystoimintaa ja tutkimusta. Metsähallitus kuuntelee tarkoin kaikkia käyttäjäryhmiä ja pyrkii sovittamaan yhteen heidän ja omistajan tavoitteet toiminnassaan.

Metsähallituksen toiminnasta kiinnostuneet voivat tulla vierailemaan Metsähallituksen teltalle lauantaina 21.3. klo 10-16 kävelykadulla (Koskikatu 22). Tarjolla kahvia ja lämmintä mehua! Kävelykadulla tapahtuva toiminta järjestetään yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun metsätalouden opiskelijoiden kanssa.

Tiedekeskus Pilkkeeseen (Ounasjoentie 6) on maksuton sisäänpääsy klo 10-18!

Lisätiedot:
Laura Kuusisto, innoittaja, laura.kuusisto@metsa.fi, 040 180 2739
Juri Laurila, tiedottaja, juri.laurila@metsa.fi, 040 138 5965