Siirry suoraan sisältöön

Kesää ja positiivista ympäristökädenjälkeä kohti

22.05.2020

Kesä välkehtii jo ajatuksissa ja keväinen aurinko lämmittää poskea. Yhteiskuntaa avataan pikkuhiljaa poikkeustilasta ja museot ja tiedekeskukset, Pilke mukaan lukien, avaavat taas ovensa. Myös Pilke Shop avautuu 1.6. ja heräilee kesää kohti eloon. Tänä kesänä kurotamme, emme ainoastaan kohti vihreää ja kestävää kuluttamista, vaan myös korjaavaa ja uudistavaa.

Vastuullinen kuluttaminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteen SDG12 mukaisesti, on Pilke Shopin vuoden iso teema ja toiminnan keskiössä. Tavoitteen kohdalla todetaan että ”talouskasvun ja kestävän kehityksen saavuttaminen vaatii ekologisen jalanjäljen välitöntä pienentämistä kulutus- ja tuotantotapojen muuttamisen kautta.” Tähän muutokseen pyrimme mekin! Metsähallitus on sitoutunut edistämään toiminnassaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja Pilke Shop tekee tavoitteiden eteen oman mahdollisen osansa. 

Pilke Shopissa suosimme kestävin tuotantotavoin, ja uusiutuvista materiaalista tuotettuja tuotteita. Tuotteiden promoamisen kohdalla kerromme mahdollisimman pitkälle myös tuotteiden tuotantoketjusta ja materiaaleista. Haluamme ajatella tuotteita ja kulutusta kuitenkin vielä askeleen pidemmälle. Sitra peräänkuuluttaa ekologista jälleenrakennusta, sekä uutta ymmärrystä talouteen. Sitran asiantuntija Eva Hellströmin puhui helmikuussa Lapin Metsätalouspäiville aiheesta ja tiivisti talouden uudelleenmäärittelyn tarpeen hyvin: ”Koska luonnon kantokyvyn rajat on monilla mittareilla ylitetty, taloudelle ei enää riitä, että se on vihreää ja kestävää, vaan sen pitää olla korjaavaa ja uudistavaa.”

Korjaava talous liittyy vahvasti positiivisen kädenjäljen tai hiilikädenjäljen ajatukseen. Vaikka juuri nyt tuotteiden toimittajilla ei ole tarjota jälleenmyyjille lukuja tuotteidensa hiilijalanjäljestä tai ympäristövaikutuksista, lähdimme kuitenkin miettimään kädenjäljen ja korjaamisen teemaa. Minkälaisia olisivat tuotteet joiden tuottaminen ja kuluttaminen olisi pelkän kestävän sijasta korjaavaa ja uudistavaa?

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja pölyttäjähyönteisten määrän romahtaminen ovat vakavia globaaleja kriisejä. Metsähallitus ja Pilke ovat mukana Hyönteishotellit2020 -kampanjassa ja ohjeillamme voit rakentaa hyönteishotellin. Pölyttäjäystävällisten kasvien istuttaminen on myös yksi pieni teko mitä jokainen voi tehdä. NikoNikon”viljeltävät” konfetit, onnenkeksit ja kortit maatuvat ja sisältävät villikukkien siemeniä. Voit lähettää tai antaa pienen, viljelyyn kannustavan lahjan myös läheisellesi.

Vaivattomaan vaatteen paikkaukseen tarkoitetun Vaatelaastarin avulla voit lisätä tuotteen käyttöikää ja siten vähentää tekstiilijätteen määrää. Tiesithän, että vaatteen hiilijalanjälki on sitä pienempi, mitä pidempi käyttöikä sillä on. Shopissa on myynnissä Vaatelaastarin Basic, Organic Strech ja Outdoor -mallistoja, joista saa paikkoja niin sisä-, kuin ulkovaatteisiinkin.

Markettikosmetiikan ja muovipullojen vaihtaminen luontevammin pakattuun luonnonkosmetiikkaan on askel oikeaan suuntaan. Pilke Shoppiin olemme saaneet myyntiin Kempeleessä valmistettuja Luonnokas-yrityksen, pelkkään kartonkiin pakattuja shampoopaloja joissa on aidot ainesosat. Kasvonaamioiden kuivat ainesosat (lisää itse vesi) on pakattu lasipurkkeihin. Jokaisen tuotteen ainesosat ja raaka-aineiden kotimaisuusaste on tarkkaan avattu yrityksen nettisivuilla

Patterilla pöriseviä leikkiautoja parempi vaihtoehto voisi olla aurinkovoimalla toimiva. Pilkkeestä löytyy leikkeihin ranskalaisen Litogamin aurinkosähköllä toimivat Autogami kartonkiautot, joilla voi huristella vaikka kesäyöt läpeensä. Autot valmistetaan Ranskassa ja kartonki on, autosta riippuen, joko kierrätettyä tai PEFC-sertifioitua. Kun auto on käyttöikänsä päässä, voi kartongit kierrättää kartonginkeräykseen ja pienen aurinkokeräimen ja elektroniikan SER-kierrätykseen.

Pilke Shop on avoinna 1.6. alkaen maanantaista perjantaihin klo 8-18 ja lauantaista sunnuntaihin 10-16. Tervetuloa!