Siirry suoraan sisältöön

Miljoonas metsävisailija palkintomatkalla Pilkkeessä

01.10.2016

Metsävisa on yläkoululaisten metsätietokilpailu, jota on järjestetty yhtäjaksoisesti 35 kertaa vuodesta 1982 alkaen. Miljoonas koululainen osallistui Metsävisaan viime keväänä. Tämän kunniaksi yhdelle koululle arvottiin ruskaretki Lappiin. Retken voitti Alavieskan yhtenäiskoulun 8.-luokat. Reissulle lähti 33 oppilasta ja kolme opettajaa.

Alavieskan yhtenäiskoulun 8A ja 8B matkasivat torstaiaamuna 29. syyskuuta kahdeksi päiväksi Rovaniemelle. Ohjelma alkoi nuotiolla lohikeittoa nauttien Tiedekeskus Pilkkeen ulko-oppimisalueella Mottimetsässä. Lounastelun ohessa oppimisinnoittaja Piritta Marttila kertoi koululaisille Metsähallituksen ja Pilkkeen toiminnasta. Virtaa täynnä ryhmä suuntasi karttojen kanssa metsään etsimään geokätköjä. Matkan varrella mietittiin metsien monikäyttöä, aistittiin metsän hyvinvointivaikutuksia ja huiputettiin Kierivaara. – Oli tosi kivaa! Parasta oli se, että olimme metsässä yhdessä hyvällä porukalla, kuului oppilaiden palaute bussin startatessa kohti kaupunkia.  

Perjantaina tapasimme Tiedekeskus Pilkkeessä. Pirittan innoittamana koululaiset tarkastelivat työpajassa puun elämää. Oppilaat selvittivät, mitä tapahtuu matkalla siemenestä tuotteeksi ja mihin kaikkeen puuta käytetään. Pilkkeessä Jonne Länsipää kiipesi metsäkoneen kyytiin ensimmäistä kertaa. – Asun metsän keskellä, joten se on minulle tuttu ympäristö. Tiedekeskuksessa opin lisää metsien hoidosta. Kokeilin esimerkiksi pottiputken käyttöä, Jonne kertoo. Hanna Heikkilä on kuullut metsätöistä juttuja isältään, joka on metsäkoneenkuljettaja. – Pilkkeessä oli hauskaa, koska siellä oppi metsistä itse tekemällä, Hanna sanoo. Ryhmä vieraili myös Pilkkeen naapurissa Arktikumissa, missä Hannaa kiinnosti erityisesti Lapin historia.

Matkan arvonnan voittajille järjesti Suomen Metsäyhdistys. Ohjelman tarjosi Tiedekeskus Pilke. Retken rahoittivat Metsävisa-yhteistyökumppanit Suomen Metsäyhdistys, OP, Suomen metsäkeskus, Stora Enso Metsä, UPM Metsä, Metsä Group, Metsähallitus, metsänomistajat – MTK ja metsänhoitoyhdistykset, Metsäteollisuus ry ja Suomen Metsäsäätiö sekä Alavieskan yhtenäiskoulu.

Metsähallitus on mukana järjestämässä Metsävisaa. Koululaisia käy treenaamassa taitojaan Metsävisaan myös Tiedekeskus Pilkkeessä. Seuraava Metsävisa järjestetään 8.2.2017. Se juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Teemoja tulevat silloin olemaan suomalainen metsäluonto ja suomalaisten metsäsuhde.

 kuvassa Jonne Länsipää

Jonne Länsipää metsäkoneen ohjaimissa Tiedekeskus Pilkkeessä.

 Koululaiset kuuntelevat innoittaja Piritta Marttilaa

Hanna Heikkilä (edessä) luokkatovereineen metsien kestävän käytön tasapainopelissä.
Piritta Marttila innoittaa.