Siirry suoraan sisältöön

Pilke Cafe Live - Pelasta pörriäinen!

13.05.2020

Pilke Cafe Live - Pelasta pörriäinen video on nyt katseltavissa! Videolla opastetaan, miten voi rakentaa oman hyönteishotellin

Pilkkeen innoittaja Laura ja Metsähallitus Metsätalous Oy:n ympäristösuunnittelija Timo näyttävät, miten tehdään hyönteishotelleja maitopurkkiin ja koivupölkkyyn.

Voit katsella videon myös osoitteessa: https://youtu.be/PWgatBLVstQ

Ohjeet hyönteishotellien tekoon löydät täältä:  Hyonteishotelliohje-Metsahallitus-Suomi3.pdf

 

Hyönteishotellit Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla

Metsätalouskäytössä oleviin monikäyttömetsiin on mahdollista saada pistiäispönttöjen asentamiseen korvaukseton maanomistajan suostumus sähköpostilla.  Suostumusta voi hakea metsa.fi-verkkopalvelussa olevalla lupahakemuslomakkeella: https://www.metsa.fi/luvat. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä paikalliseen metsätalouden toimihenkilöön tai Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen. Luvan voi saada myös erämaa-alueille ja suojeluohjelmien alueille täyttämällä lupahakulomakkeen.

Mikäli kysymyksessä on vain muutaman pöntön asettaminen, erillistä suostumusta ei tarvitse hakea.

Kansallispuistoihin ja muille perustetuille suojelualueille ei lupia voida myöntää.

Jotta pistiäispöntöt eivät vaurioituisi vahingossa metsätaloustoimenpiteiden yhteydessä eikä niistä aiheutuisi haittaa ympäristölle, tulee asentamisessa noudattaa seuraavia ohjeita:

- Asennetaan ensisijaisesti metsätalouskäytön ulkopuolisille alueille (säästöpuuryhmät, puron varret yms. luontokohteet). Luontokohteet voi selvittää Retkikartta.fissä.

- Asennetaan säästöpuihin tai kaupallisesti vähäarvoisiin puihin (pihlajat, lepät, haavat tms.)

- Huolehditaan siitä, etteivät kiinnityslangat (ei käytetä muovinaruja eikä nauloja tai ruuveja) uppoa puun sisään sen kasvaessa. Tarvittaessa runko on suojattava esim. kapuloilla.

- Käyttökelvottomiksi tulleet pöntöt on poistettava, ja tuotava maastosta pois kaikki maatumaton materiaali.

Metsähallitus ei vastaa, jos pöntöt vahingoittuvat metsätalous- tai muiden toimenpiteiden yhteydessä.