Siirry suoraan sisältöön

Pilkkeen perusnäyttelyä päivitetty Bioaika-kohteilla

14.01.2020

Ilmastonmuutoksen haasteiden edessä biotalousaiheet ovat yhä ajankohtaisempia. Pilkkeen perusnäyttelyä on tammikuun aikana päivitetty usealla biotalousaiheisella näyttelykohteella joita kokeilemalla voi tutustua uusiutuvien luonnonvarojen mahdollisuuksiin tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa. Näyttelykohteet ovat tuttuja vuonna 2017 järjestetyltä Bioaika-kiertueelta.

Tiedekeskuksen näyttelyssä opit tuntemaan metsien kestävää käyttöä ja ajankohtaisia metsäteemoja. Nyt perusnäyttelyä on päivitetty biotalousaiheisilla näyttelykohteilla. Kohteissa voi esimerkiksi syventyä meitä kaikkia koskettaviin biotalouteen ja ilmastonmuutokseen. Olemme valinneet vuonna 2017 järjestetyn Bioaika-kiertueen parhaat palat ja pystyttäneet ne nyt Pilkkeen perusnäyttelyyn.

Laskeudu portaat alas tiedekeskukseen ja anna Megatrendit-kohteen johdattaa sinut globaaliin kontekstiin: maapallon väkiluku kasvaa, elämä kaupungistuu ja digitalisoituu. Miten saamme resurssit riittämään? Kohteen takana on Worldometer-palvelu joka kerää dataa luotettavilta organisaatioilta kuten esimerkiksi YK:n alaiset järjestöt, Maailman Terveysjärjestö WHO, Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja tuottaa omien algoritmiensa avulla meille ihmeteltävää.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme löytäneet puusta uutta enemmän kuin milloinkaan aiemmin. Puusta osataan jo tehdä kaikkea mitä aiemmin öljystä. Tämä perustuu puun rakenteiden yhä tarkempaan tuntemiseen ja muokkaamiseen haluttujen ominaisuuksien saavuttamiseksi. Tulevaisuudessa yhä pienemmistä komponenteista voidaan saada irti yhä enemmän. Se on tehdas -kohteessa zoomataan puun eri osiin, ja sitten sisään yhä pienempiin rakenteisiin ja tutkitaan mitä niistä saadaan aikaan!

Jätettä ei ole -kohteessa kierretään kampea ja seurataan aineen kiertoa. Mukana on tietoa niin luonnonkierrosta kuin teollisuuden sivuvirroistakin. Tulevaisuudessa voimme lajitella, kierrättää ja hyödyntää uusiutuvatkin materiaalit niin tarkasti, ettei jätettä enää ole!

Miten puu on akku? Onko puurakentaminen oikeasti se viisas ratkaisu mikä tarjoaisi talonrakentajalla avaimet käteen? Minkälaisia ekosysteemipalveluita metsä meille antaa? Tule esittämään kysymyksiä ja tutkimaan vastauksia Tiedekeskus Pilkkeeseen!

Bioaika - matkalla yhteiseen tulevaisuuteen 

Bioaika näyttelykohteet on toteutettu osana Bioaika-tapahtumakiertuetta, joka oli koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille v.2017. Kiertueen ytimen muodosti pyörillä kulkeva tiedekeskusnäyttely, Bioaika-rekka ja se pysähtyi 2017 vuoden aikana sadalla kohteella ympäri SuomeaBioaika-rekan tuotti Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke yhdessä Tiedekeskus Tietomaan kanssa. Kiertueen päärahoittajia olivat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö. Tapahtumakiertue toteutettiin yhdessä biotalouden toimijoiden kanssa.  

Lue lisää Bioaika tapahtumakiertueesta Pilkkeen nettisivuilta.

Vuonna 2018 Bioaika oli Oulun tiedekeskus Tietomaassa ja syksyllä Bioaika-rekka jatkoi matkaansa Virossa Bioajastu-nimellä, kun Viro vuorostaan juhli satavuotista itsenäisyyttä. Nyt valtaosa Bioajan näyttelykohteista on kotiutunut tiedekeskus Pilkkeeseen. Ota sinäkin askel kohti Bioaikaa ja tule Pilkkeeseen innostumaan tulevaisuudesta! 

Se on tehdas