Siirry suoraan sisältöön

Pörriäisystävälliset metsämme -kampanja ja työpaja päiväkodeille

13.10.2023

Syksyllä kerätään talteen pölyttäjien avustamina kasvanutta satoa metsissä ja puutarhoissa. Loppusyksy on sopiva aika perustaa luonnonkukkaniitty ja kylvää siemenet, sillä monivuotiset siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Koko loppusyksy on hyvää aikaa kylvöpuuhille, mutta maalis-huhtikuukin ovat hyvää aikaa kylvölle. Silloin männytkin kylvävät luonnossa siemenensä, kun kevätaurinko ja ahava kuivattavat kävyt ja ne rapsahtelevat auki puiden oksilla. Metsä- tai luonnonkukkaniityn perustaminen vaatii aina maanomistajan luvan. Niityn voi myös perustaa, vaikka päiväkodin aidan viereen, kukkalaatikkoon tai tienreunoille.

Pölyttäjäystävälliset metsämme -kylvökampanjassa lapset perustavat yhdessä oman mesiniityn. Tai istuttavat luonnonkukkien siemenistä oman istutuksen päiväkodin, luokan tai kerhohuoneen ikkunalaudalle. Metsähallituksen Metsätalous Oy on lahjoittanut monivuotiset mesiniitynsiemenet mesiniityn perustamista varten. Pilke lahjoittaa mukaan Pilkkeelle valittuja yksivuotisia pölyttäjäystävällisiä niittykukansiemeniä ikkunalautakasvatusta ja kasvun seuraamista varten. 

Projekti on tarkoitettu ensisijaisesti Lapin alueen varhaiskasvatukseen, alakouluihin ja iltapäiväkerhoihin. 

Kyseessä on pölyttäjäystävälliset luonnonniittykasvit ne on valittu pohjoisiin olosuhteisiin sopiviksi. Luonnonniittysiemenet on helppo nivoa isompiin oppimiskokonaisuuksiin.

Pölyttäjäystävälliset metsämme -kampanjan teemaan liittyen olemme suunnitelleen varhaiskasvatusryhmille uuden työpajan "Monimuotoinen metsä". Jouluun 2023 mennessä työpajassa vierailleet varhaiskasvatusryhmät osallistuvat arvontaa, jossa palkintona pääsee istuttamaan pölyttäjäystävällisen metsäniityn Mottimetsään huhti-toukokuussa.

Monimuotoinen metsä -työpaja varhaiskasvatusryhmille

Monimuotoinen metsä -työpajassa tutustutaan monikäyttömetsien kestävään käyttöön, monimuotoiseen metsään, jokaisenoikeuksiin, retki- ja eräetikettiin sekä maistellaan pölyttäjien avulla saatuja herkkuja. Lyhyen Seppo-pelin avulla tutustutaan Pörriäisystävälliset metsämme -kylvökampanjaan. Ryhmä saa mukaansa kylvöpaketin ohjeineen sekä Myrsky ja Saana metsässä Retkietikettisatu-vihkon.

Tutustu tarkemmin työpajaan.