Siirry suoraan sisältöön

Pilke Café - Vieläkö lajintuntemusta tarvitaan? 7.11.2012

Metsähallituksessa työskentelevä suojelubiologi Jukka Salmela pohdiskelee mikä on laji, mitä diversiteetti tai lajimäärä tarkoittavat, entäpä niiden mittaaminen. Tai tarvitaanko enää tulevaisuudessa perinteisiä lajintuntijoita tekniikan kehittyessä? Tule ottamaan selvää!

Pilke-logo



Vieläkö lajintuntemusta tarvitaan?

Metsähallituksessa työskentelevä suojelubiologi Jukka Salmela pohdiskelee mikä on laji, mitä diversiteetti tai lajimäärä tarkoittavat, entäpä niiden mittaaminen. Mitä ovat DNA lajitunnisteet ja miten niitä voidaan hyödyntää luonnontutkimuksessa? Tai tarvitaanko ylipäätänsä enää tulevaisuudessa perinteisiä lajintuntijoita tekniikan kehittyessä? Tule ottamaan selvää!

Luonnontutkimus, tarkemmin taksonomia ja lajien määrittäminen, pysyi jokseenkin muuttumattomana 1700-luvulta vuosituhannen vaihteeseen saakka. Luonnontutkijan työvälineitä olivat suurennuslasi, luuppi ja mikroskooppi. 2000-luvun alussa lanseerattiin DNA lajitunnisteet, joiden tarkoituksena on mullistaa lajien määrittäminen ja taksonomia. Lajitieto on pian kaikkien helposti saatavilla ilman vaivalloista morfologiaan perustuvaa määritystä. Tarvitaanko enää perinteisiä lajintuntijoita?

Lajimäärä kasvaa tutkitun pinta-alan kasvaessa. Miksi lajimäärän kasvu on erilaista saarilla ja mantereilla? Lajimäärä on yleensä sitä suurempi mitä tarkemmin alue on tutkittu. Miten erilainen pyyntiponnistus voidaan ottaa huomioon lajimääriä verrattaessa? Miksi harvinaisia lajeja on paljon ja runsaita vähän?

Näihin kysymyksiin vastauksia ja näkemyksiä tarjoaa Jukka Salmela Pilkkeen kahviossa 7.11. kello 16.30-18. Esitelmöitsijä työskentelee Metsähallituksen Lapin luontopalveluissa suojelubiologina. Salmela viimeistelee Suomen vaaksiaislajistoa (kirsisääskiä) käsittelevää väitöskirjaa joka tarkistetaan Turun yliopistossa. Salmela on tutkimuksissaan erikoistunut taksonomiaan, eliömaantieteeseen ja monimuotoisuuden mittaamiseen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja kahvitarjoilu!

Pilke Café on tiedekeskuksen järjestämä kaikille avoin ja maksuton tilaisuus, joka pidetään noin kaksi kertaa kuussa klo 16.30 - 18.00 välisenä aikana. Tilaisuudessa on lyhyt, asiantuntijan pitämä esitys ja vapaata keskustelua. Esityksen ja keskustelujen jälkeen on tilaisuuteen osallistuneille vapaa tutustuminen Tiedekeskus Pilkkeen näyttelyyn.

alt="Pilke-logo"