Siirry suoraan sisältöön
  • Tyopajat Pilkkeessa 2000x800px

Työpajat Pilkkeessä

Tiedekeskus Pilkkeen työpajat ovat mielekäs ja toiminnallinen tapa oppia pohjoisten metsien kestävästä käytöstä.

Lasten ja nuorten oppimisryhmille (päiväkotiryhmät, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten ryhmät sekä harrastusryhmät) Pilkkeessä oppiminen ei maksa mitään: työpaja ja sisäänpääsy tiedekeskukseen on ryhmälle maksuton. Täytä Pilkkeen ryhmävarauslomake

Maksuttomuuden edellytykset:

  • Opettaja tai ohjaaja on ryhmän mukana.
  • Ryhmällä on oppimistavoite ja sovittu oppimissisältö, kuten työpaja.
  • Ryhmävaraus on tehty etukäteen, vähintään viikko ennen vierailua.

Oppimisryhmät voivat hakea kuljetustukea vierailuun Pilkkeessä

 

Meidän Metsä koululaisille ja päiväkodeille

 Työpajassa kerromme miten metsien kestävä käyttö luo pohjaa tulevaisuudellemme ylisukupolvien. Kestävän kehityksen teemoista käsitellään esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden turvaamista, ilmastonmuutoksen hillintää, vastuullista kuluttamista, terveyttä ja hyvinvointia.  Kaikkea hyvää, mitä metsä meille tuottaa!

Pienryhmissä tutkitaan kohteita, etsitään yhteinen vastaus kerrottavaksi loppukoonnissa koko ryhmälle. 

Oppimisteemoja: Kestävä kehitys, ryhmäytyminen,  tuotteen elinkaariajattelu, puurakentaminen, metsän tunteminen

Kohderyhmä: Sopii koulujen ryhmille 1. - 9.luokkaan sekä päiväkodeille. Osallistujia voi olla enintään 50 kerralla.

Kesto: päiväkoti sekä 1-2. lk 30 min. 3 lk. ja sitä vanhemmat 45 min. Lisäksi vapaata tutustumista tiedekeskukseen oman aikataulun mukaan.

Saatavuus: tiistaista perjantaihin klo 9-15, huhtikuun loppuu asti

 

Virtuaali Pilke työpajan jälkeen!

Pääset Seppoilemaan Pilkkeen metsäisten tehtävien pariin työpajan jälkeen. Olemme tehneet Seppo-alustalle tehtäväratoja alakoululaisille sekä yläkoulu/luokiolaisille.

Tehtäviin pääset linkistä: https://play.seppo.io/?l=fi. Tehtävien pin-koodit saatte työpajakäynnin jälkeen.

 

Tutkivan oppimisen projekti Pilkkeen tapaan

Tutkivan oppimisen projekti voi johtaa yllättäville poluille, mutta Pilkkeen innoittajien tuella voitte kulkea turvallisesti. Tutkimuksen aihe etsitään metsästä ja oppilaat saavat itse päättää mitä ja miten tutkitaan. Lapsilähtöinen toimintatapa palkitaan oppilaiden innostuksena.

Kahdella luokalla on mahdollisuus aloittaa tutkivan oppimisen projekti. Projekti sisältää 4-5 tapaamiskertaa Pilkkeessä, Mottimetsässä ja koululla. Projektin vaiheet ovat orientaatio, suunnittelu, tutkimistehtävät, esityksen tekeminen ja julkistaminen. Jos tutkiminen vie mennessään luokka voi itsenäisesti laajentaa projektia mielin määrin!

Oppimistavoitteitteet: projektin aikana opitaan oppimaan tutkimalla, yhteistoimintataitoja ja oppilaiden valitsemasta metsäisestä aiheesta, metsän eri merkityksistä ja tuotteista.

Saatavuusaika: ota yhteyttä satu.kokko@metsa.fi ja sovitaan projektille aikataulu 
Kohderyhmä: 3.-6. luokkalaiset
Kesto: 4-5 tapaamiskertaa, yht. 15 tuntia


Tuleville ammattilaisille

Metsä on tärkeä kaikilla aloilla! Pilkkeessä voitte tutustua metsään ja tiedekeskukseen oman alan toimintaympäristönä. Vierailu alkaa Metsähallituksen ja tiedekeskus Pilkkeen esittelyllä. Innoittajan johdolla tutustutaan tiedekeskuksen toiminnalliseen näyttelyyn. Lopuksi kokeillaan yhdessä, saadaanko metsien kestävä käyttö tasapainoon ja keskustellaan vierailun aikana nousseista kysymyksistä. Vierailu voidaan toteuttaa myös englannin kielellä. Metsähallituksen asiantuntijat ovat sopimuksesta tavattavissa – kysy lisää!

Pilkkeessä opitaan aina metsien kestävästä käytöstä, hauskasti ja itse tekemällä. Näkökulma valitaan opiskeltavan alan mukaan. Tässä muutamia esimerkkejä toteutuneista teemoista:

  • Metsäala – metsien kestävä käyttö, tiedekeskus foorumina
  • Kasvatus- ja opetusala – tiedekeskus oppimisympäristönä, metsien kestävä käyttö 
  • Matkailuala – Metsä toimintaympäristönä ja tiedekeskus käyntikohteena, suomalainen metsäsuhde, kulttuurikurkistus metsään

Työpajojen lisäksi Pilke tarjoaa myös noin vartin pituisia opastettuja Pilke-talokierroksia, joilla ryhmä pääsee tutustumaan tarkemmin puutalo Pilkkeeseen ja sen arkkitehtuuriin. Pilke-talokierrokset sopivat erityisesti toisen ja kolmannes asteen oppilaiden vierailuun.

Kohderyhmä: Ammattiin opiskelevat
Kesto: 90 min
Saatavuusaika: tiistaista perjantaihin klo 9–16

 

Bongaa puuosat  - itsenäisille kulttuurikulkijoille

Johdattaa kiinnostavien yksityiskohtien äärelle sekä rakennuksen sisällä että ulkona. Omatoimisen tehtävän saa asiakaspalvelusta.

Kohderyhmä: kaikenikäiset, kulttuurista ja puurakentamisesta kiinnostuneet
Kesto: 15 min.
Saatavuusaika: tiedekeskuksen aukioloaikoina

Bongaa puuosat - ryhmille

Ryhmät voivat varata Bongaa puuosat -työpajan. Pilkkeen henkilökunta kertoo alussa Pilke-talosta ja tehtävä johdattaa ryhmän bongaamaan puisia yksityiskohtia Pilkkeessä.

Kohderyhmä: kaikenikäiset, kulttuurista ja puurakentamisesta kiinnostuneet
Kesto: 30 min.
Saatavuusaika: tiistaista perjantaihin kello 9–16