17.02.2014  – 23.02.2014

Lapin huivi -näyttely

Pilke-logo

Lapin huivi on perinteisesti osa saamelaisten kansanpukua, mutta sitä käytetään paljon aivan kuten mitä tapansa villahuivia. Huivien tekijät Anne Angeli, Susanna Kaartinen, Annika Konttaniemi ja Pia Laiti ovat kaikki neulomisen ohella kiinnostuneita kulttuuriperinteistä ja muista käsityön muodoista, kuten loimikudonnasta. Lapin huivi -näyttely on osa Arctic Design Week:iä.

Lapin alueen käsityöperinteet olivat jääneet osalle tekijöistä vähemmälle huomiolle, mutta vuoden 2012 lopulla julkaistu kirja inarinsaamelaisten puvuista herätti kaikkien tekijöiden kiinnostuksen aiheeseen. Ajatus yhteisestä huiviprojektista syntyi keväällä 2013 viikottaisessa Knitting in Rovaniemi neuletapaamisessa, jossa tekijät kokoontuvat kahvilassa käsitöistä innostuneiden neulojien kanssa. Neuletapaamisessa tekijät tutustuivat erilaisiin Lapin huiveihin ja ihastuivat raidoituksen ja värivalintojen lukuisiin mahdollisuuksiin. Miten hieno tilaisuus yhdistää perinteiseen malliin uusia ajatuksia!

Ruudullisen huivin väritys on perinteisesti sinisiä, keltaisia, vihreitä, valkoisia ja mustia raitoja punaisella pohjalla. Värit ja kuviot vaihtelevat suvuittain ja alueittain. Näyttelyssä olevien huivien värit poikkeavat perinteisistä Lapin huivien väreistä. Huiveihin valitut värit edustavat tekijöiden mukaan pohjoista luontoa ja metsämaisemaa vuodenaikojen vaihteluineen. Kudinlangat kertovat loimilankojen rinnalla tekijöiden erilaisista persoonallisuuksista ja tunnetiloista. Huivien materiaaliksi valikoitui 100% villaa oleva Pirkanmaan kotityön Ohut Pirkkalanka.

Tekijät ovat saaneet korvaamatonta apua ja neuvoja TaitoLapin henkilökunnalta ja kanssakutojilta, joille he haluavat osoittaa suurkiitokset.

Näyttely on avoinna Pilke-talon kahviossa talon aukioloaikojen puitteissa 17.-23.2.2014.

Tervetuloa!