10.02.2016 19:00  – 10.02.2016 20:30

Latvavesillä-elokuva

Pilke-logo

Tiedekeskus Pilkkeessä vietetään elokuvailtaa Latvavesillä-elokuvan parissa keskiviikkona 10.2.2016 kello 19 alkaen. Elokuvan kesto on noin 45 minuuttia. Elokuvan tekijä Tapio Tynys kertoo elokuvan teosta ja editoinnista elokuvan katsomisen ohessa.

Latvavesillä-elokuva tapahtuu kesäisissä tunnelmissa. Filmi kertoo Aimo Leppäkankaan ja hänen poikansa Tuomas Leppäkankaan sekä heidän koiranpentunsa Hillan matkasta erämaassa. Matka alkaa vedenjakajalta Tsarmitunturin erämaassa. Sieltä päähenkilöt kulkevat veden matkassa. Ensin he kävelevat Luttojoen erästä latvapuroa alaspäin. Sen jälkeen matka jatkuu välillä meloen, välillä venoottia kiskoen Kolmosjoella. Kun tullaan Lutolle, vetäminen loppuu, ja matkaajat melovat Raja-Jooseppiin, Venäjän rajalle. Pystykorvan pentu Hillalle matka on ensimmäinen pitkä metsäreissu, ja se tutkii koiranpennun innolla kaikkea vastaantulevaa.

Latvavesilla kuva Tapio Tynys

Matkan varrella tavataan monenlaisia eläimiä ja maisemia. Päähuomion saavat lähteet ja purot, sarakylmänperhonen, neidonkorento, jokihelmisimpukka eli raakku ja taimen. Myös ihmisten toimet reitin varrella noteerataan, mm. sodan jälkeinen koltta-asutus. Kun matkaajat tapaavat Matti Hurun, vanha niittykulttuuri Kolmoslompoloissa tulee tutuksi. Matin kertomukset Luton menetetystä lohesta ja lohenpyynnistä tuovat matkaan tummia sävyjä. Tapaamisen jälkeen päähenkilöt katsovat Luttoa uusin silmin. He ymmärtävät, että joki ei ole enää läheskään sitä mitä se oli. Lohta ei enää ole ja kun myös taimenkanta on heiko. Luton pääuoman raakkukanta on hyvää vauhtia ikääntymässä, koska sen lisääntymiselle välttämätön väli-isäntä puuttuu.

Tapio Tynys on käsikirjoittanut, kuvannut ja editoinut elokuvan. Kuvaus on tehty matkaajien mukana kulkien. Panu Orellin kuvaus Luton taimenista vie katsojan pinnan alaiseen kauniiseen maailmaan. Riina Tervon kertojanääni sitoo tapahtumat ja taustat toisiinsa.

Tervetuloa!