23.03.2016 18:00  – 23.03.2016 19:30

OULU / PILKE CAFE360° – Tutkijat biotalouden mahdollistajina

Pilke-logo

Seppo Vainio on työskennellyt pitkään USA:ssa. Suomeen kotiutumisensa jälkeen hän on toiminut Oulun yliopistossa kehitysbiologian professorina. Vainio johtaa myös Biocenter Oulun tohtoriohjelmaa. Entinen punk-bändin rumpalina mainetta niittänyt Vainio on jatkanut musiikillista uraansa mm. oululaisessa Haavat- ja Shelfish Gravey Yard kokoonpanoissa. Vainion esityksen lisäksi monia klassikkoja säveltänyt muusikko Timo Kiiskisen esittää laulujaan.

Aika: keskiviikkona 23.3.2016 klo 18.00-19.30
Paikka: Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6, Oulu

Luento on maksuton ja kaikille avoin.

kasvokuva Seppo Vainio

Eläin- ja kasvilajien evoluutio ja jatkuvuus perustuvat kunkin ainutlaatuiseen biologiseen perimään. Perimä puolestaan koostuu soluissa olevasta pitkästä nauhamaisesta DNA molekyylistä, joka jaksottuu geeneiksi. Geenit ohjaavat biologisia tapahtumia tuottamiensa proteiinien (valkuaisaineet) kautta. Edelleen proteiinit toimivat elimistön solujen biokemiallisten reaktioiden mahdollistajina eli entsyymeinä ja organismien tukirakennemolekyyleinä. Kohdennetun yhdistelmä-DNA-tekniikan kautta voimme monistaa geenit. Geenien avulla voimme tuottaa bioreaktoreissa entsyymejä ja niiden avulla myös erilaisia biomolekyylejä. Nämä keskeiset bioteknologiset tuotantoteknologiat ja niiden avaamat tutkimus- ja tuotekehityskymät ovat luoneet oleellisia uusia mahdollisuuksia edistää biotaloutta ja siihen liittyvien teollisuuden alojen kehittämistä maassamme.

Pilke360°

Pilke Cafe360° -luentotilaisuudet kiertävät Metsäpeliluolan mukana kaikki Suomen maakunnat. Tilaisuudessa tutustutaan biotalouden teemaan alan asiantuntijan johdolla.

Tutustu Metsäpeliluolan vierailuun Oulun Tietomaassa ja Pilke360°-hankkeeseen.

Tervetuloa!