26.03.2019 08:00  – 12.06.2019 18:00

Tarinoita Naarmankairasta -valokuvanäyttely

Pilke-logo

Kemijärveläislähtöinen, kolarilainen matkailuyrittäjä ja luontokuvaaja Tapani Rantahalvari on harrastanut valokuvausta aktiivisesti 45 vuotta. Tapanin valokuvanäyttely on esillä Pilkkeen kahviossa 16.6.2019 saakka.

Näyttely on avoinna Pilke-talon aukioloaikojen mukaisesti ja siihen on vapaa pääsy.

“Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja siihen liittyy myös kaikki harrastukseni. Aikaisempi näyttelyni 86 astetta oli -97 Ylläksellä.

Rovaniemen koilliskulmalla sijaitseva Naarmankaira tunnetaan ikiajoista saakka eränkäynnin ja Kemin lappalaisten kaukonautinta-alueesta. V.O. Oravan tutkimukset ja K.M. Walleniuksen Vanhat Kalajumalat ja A.E. Järvinen ovat olleet omat innoittajani ja antaneet syvemmän kiinnostuksen tähän lumoavaan erämaahan. Siellä siintää siniset vaarat ja välkkyvän kirkkaat veet, sen solisevat purot puhelevat sinulle vieden kirkkaita vesiä eri ilmansuuntiin, itään ja länteen.

”Naarma antaa aina se ei koskaan petä”, kirjoitti Risto Pyykkö Lapin Kansan haastattelussa Säipänniemessä 8.9 2018. Olen viettänyt kairassa lukemattomia öitä, joista teltassa viimeisten 9 vuoden aikana 87 yötä. Etsin aina uutta ja löytöretkeilijän tavoin suurin ilo on aina löytämisen ilo. Olen retkeillyt kairassa viiden vuosikymmen aikana, mutta näyttelyn kuvat ovat pääosin vuosilta 2006-2018 kesiltä ja aiheena erämaa ja sen ainutlaatuinen luonto. Näyttely sisältää 46 kuvaa lyhyine tarinoineen.

Yhteistyössä Sääksisäätiön kanssa rakensimme Kolariin kalasääsken tekopesän, jonka elämää voi seurata säätiön nettikameran avulla. Naarmaan suunnittelen sääksen pesän rakentamista 2019 kesän aikana. Pesä tulee olemaan ainutlaatuinen, sillä se on tehty paikallisista poronsarvista.

Naarmankaira on eränkävijän ja retkeilijän ehtymätön aarreaitta, jonka veroista ei ole toista – se on eteläisen Lapin kaunein kaira!

Tervetuloa!”

Tapani Rantahalvari

Yhteistyössä: Metsähallitus, Lapin Kopio ja Taidekehystämö Hyvärinen

Leiripaikka rantamaisemassa