Kivalon tutkimusmetsä

Tutustu tutkimusmetsiin! Vanttauskosken lähellä Rovaniemellä on useita erilaisia tutkimusmetsiä: vanhoja korkeiden paksusammaltyypin maiden kuusimetsiä, viljelymetsiä, suometsiä, vieraiden puulajien viljelmiä ja metsätuhokohteita sekä uusia ja vanhoja tutkimuskohteita.

vanha kaatunut puu Vanttauskosken lähellä sijaitsevassa tutkimusmetsässä

Kivalon tutkimusmetsä on vanha Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusalue, jossa metsäntutkimus alkoi jo vuonna 1918 Metlan aloittaessa toimintansa. Tutkimusmetsän pääosa sijaitsee Ylä-Kemijoella Vanttauskosken ympäristössä noin 50 kilometriä Rovaniemeltä Kuusamoon päin. Tutkimusmetsä saa nimensä Kemijoen eteläpuoleisesta Kivalon vaarajonosta.

Suurin osa Kivalon alueesta on jopa 200-300 metrin korkeudella merenpinnasta. Luonto on silti vaihteleva: Hietaperänkangas edustaa pohjoissuomalaista männikköä komeimmillaan, kun taas Kaihuavaarassa on Rovaniemen seudun kauneimmat koivikot. Tutkimusmetsän kokonaispinta-ala on noin 83 km² ja sieltä löytyy monipuolinen kokoelma erilaisia luontotyyppejä ja eri-ikäisiä tutkimuskohteita.

Sijainti

Kulkutie Rovaniemi-Kuusamo tieltä useasta kohdasta, runsas ja hyväkuntoinen metsätieverkosto, lyhyehköt kävelymatkat kohteille.

Suositeltava vierailuajankohta

Sulan maan aika.

Tarvittava varustus

Lämmin vettähylkivä vaatetus, hattu ja käsineet. Vedenpitävät maastokengät tai kumisaappaat.

Yhteyshenkilö

Erikoistutkija Kari Mäkitalo, [email protected]

Yhteistyökumppanit

Metsähallitus, 4H

verkkologo luke