Siirry suoraan sisältöön
  • Pilke photoTeemuL 108 web

Puurakenteinen Pilke-talo

Pilke-talo sijaitsee Rovaniemen Sahanperällä, Ounasjoen törmällä. Pilke on Metsähallituksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen Metsäkeskuksen yhteinen Biokampus, jossa on lähes 200 ihmisen työpaikka sekä pohjoisten metsien kestävää käyttöä esittelevä Tiedekeskus Pilke.

Ekologista puurakentamista ja kiinnostavaa arkkitehtuuria

Metsähallituksessa päätös oman toimitalon rakentamisesta oli poikkeus, sillä yleensä Metsähallitus toimii kämppiä ja luontokeskuksia lukuun ottamatta vuokratiloissa. Pilke-talon haluttiin ilmentävän Metsähallituksen ympäristölinjauksia ja tekevän oikeutta kaupunkikuvallisesti merkittävälle rakennuspaikalle. Lähtökohtana oli puu: se liittyy tiiviisti Metsähallituksen toimintaan, mutta se on myös kestävä valinta. Puu on ainoa täysin uusiutuva rakennusmateriaali ja sitä löytyy Suomesta runsaasti.

Puurakenteisen Pilkkeen hiilidioksidipäästöt ovat vain kolmanneksen vastaavan kokoiseen teräs- tai betonirakennukseen verrattuna. Ilmastonmuutoksen torjumisessa puurakentamisella onkin yhä merkittävämpi rooli; puurakennus on pysyvä ja arvokas hiilinielu. Pilke on esimerkki ekologisen puurakentamisen huippuosaamisesta ja suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte.

Lataa Pilkkeen arkkitehtuuriesite

Näe metsä puilta Tiedekeskus Pilkkeessä

Pilkkeen pohjakerroksen 650 m²:n kokoisessa ja koko rakennuksen korkuisessa näyttelytilassa sijaitsee Tiedekeskus Pilke, joka kertoo pohjoisten metsien kestävästä käytöstä. Tilaan laskeudutaan pääaulasta asiakaspalvelun ja tiedekeskusmyymälän ohitse tammisia monumentaaliportaita pitkin. Näyttelytilan pohjaa peittää tummaksi käsitelty pölkkylattia. Pölkkylattiaan on käytetty 130 000 kappaletta 20 cm mittaista pölkkyä ja 26 km 2”x4” lankkua, kakkosnelosta. Näyttelytilan seinämateriaaliksi valittiin ympäristösertifioitu Stora Enso Effex™ -sisustuspaneeli. Kosteuden sitomis- ja vapauttamiskykynsä ansiosta puupaneeli huolehtii osaltaan rakennuksen sisäilman laadusta.

Pilke-rakennus voidaan nähdä Tiedekeskus Pilkkeen suurimpana näyttelyobjektina. Se on nykyaikaisena, ekologisena ja arkkitehtonisesti kiinnostavana puurakennuksena esimerkki pohjoisten metsien kestävästä käytöstä.

Pilke lukuina

Kerrosala 4844 m²
Bruttoala 5589 m²
Tilavuus 31 500 m²

135 henkilön työtilat asiakaspalvelutiloineen ja näyttelytila 650 m².
Näyttelytilan korkeus on korkeimmillaan 20 metriä.
Näyttelytilan lattiassa on 130000 kpl 20 cm:n pituista pölkkyä, yhteensä 26 juoksukilometriä.
Julkisivuun käytettiin 19 792 juoksumetriä 170 ja 70 mm leveää ja 28 mm paksua, erikoishöylättyä julkisivulautaa.
Pilkkeessä on ikkunoita 344 kpl ja metalli-ikkunaseiniä 2 kappaletta.
Väliseinäikkunoita rakennuksen sisällä on 514 m².
Ovia Pilkkeessä on 252 kappaletta.
Pilkkeen vesikattoon kului bitumikermiä noin 1800 m².