29.08.2018 08:00  – 28.10.2018 16:00

DWoC-näyttely

Pilke-logo

Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) on monialainen tutkimusprojekti, jossa etsittiin uudenlaisia, innovatiivisia käyttösovelluksia puupohjaiselle selluloosalle 2013-2018. Projektin tuloksia esitellään näyttelyssä Pilkkeen kahviossa 28.10. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Projektin erityispiirteenä on ollut eri tieteenaloja soveltava materiaalitutkimus, jossa yhdistettiin muotoilun ja arkkitehtuurin tutkimuksen tarvelähtöinen lähestymistapa, kiertotalouteen perustuvien liiketoiminnallisten ekosysteemien kehittäminen sekä materiaalien teknologinen kehitystyö. DWoC- projektin tavoitteena oli lisätä selluloosan käyttöä erityisesti korkean lisäarvon tuotteissa ja luoda Suomeen uusi biomateriaaleihin perustuva toimijaverkosto vahvistamalla toimialojen välistä yhteistyötä.

Puupohjainen selluloosa on uusiutuva ja kierrätettävä raaka-aine, josta voidaan valmistaa materiaaleja moniin eri käyttötarkoituksiin. Jo nyt selluloosaa käytetään perinteisen paperi- ja pakkausteollisuuden lisäksi teknisissä tekstiileissä, vaatetuksessa ja elintarviketeollisuudessa. Selluloosaan voidaan lisätä erilaisia toiminnallisia ominaisuuksia ja valmistettavat siitä tuotteet voivat olla esimerkiksi kevyitä, pehmeitä, kovia, suodattavia, ääntä ja lämpöä eristäviä tai erittäin lujia (nanoselluloosa). Monikäyttöisellä selluloosalla voidaan tulevaisuudessa korvata fossiilisia raaka-aineita, joista valmistetaan muoveja ja tekokuituja. Samoin on mahdollista korvata kestävän kehityksen kannalta ongelmallista puuvillaa.

yksi näyttelyn teos kuva Eeva SuorlahtiViisivuotiseen projektiin osallistui vuosien varrella noin 110 eri alojen tutkijaa, ja tuloksena syntyi 40 tieteellistä julkaisua, 12 opinnäytettä, 19 keksintöilmoitusta, 10 patenttihakemusta ja yli 50 uutta teknologia-, tuote- tai liiketoimintakonseptia.

Tutkimushankkeen osallistujat olivat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Vaasan yliopisto. Projektin kokonaisbudjetti oli 11 milj. euroa, ja päärahoittajana toimi Tekes (nykyisin Business Finland).

Näyttely on avoinna Pilke-talon aukioloaikojen mukaisesti. Tervetuloa!